Geassocieerde leden

Het Groninger Instituut voor Midden- en Oost-Europese Studies (GIMOES) zet zich in om wetenschappelijk onderzoek, culturele activiteiten en zakelijke samenwerking met deze regio te verbinden. Als opvolger van het Centre for Russian Studies en het Nederland-Rusland Centrum blijft GIMOES nauw verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Onze leden

GIMOES werkt nauw samen met een netwerk van experts die gespecialiseerd zijn in verschillende aspecten van Midden- en Oost-Europa. Deze deskundigen brengen unieke kennis en ervaring in en dragen bij aan onderzoek, culturele activiteiten en zakelijke ondersteuning. Hun betrokkenheid versterkt de expertise en veelzijdigheid van het instituut

Wilt u een lezing boeken van één van onze experts?

dhr. mr. W. (Dick) Bongard

Partner Zuid-Nederland en België

Wladimir (Dick) Bongard – komt uit de internationale zakenwereld en is onder andere 10 jaar lang directeur Rusland/CIS van DSM geweest, met als standplaats Moskou. Hij beschikt over een uitgebreid netwerk van lokale contacten in Rusland/CIS en kan U adviseren over de vele aspecten van het zakendoen in Rusland, inclusief het opzetten van lokale productie, het vinden van de juiste zakenpartner(s) en het vinden van geschikt lokaal personeel en distributeurs.

Mevr. dr. E. (Elka) Agoston-Nikolova

Expertise: Zuid-Slavische Talen en Culturen professionele activiteiten: specialist in onderzoek naar ethnische en culturele identiteit op de Balkan; het geven van cursussen over de geschiedenis, en cultuur van de Balkan

dhr. dr. T. (Tjeerd) de Graaf

Sinds een Japanse expeditie naar het eiland Sachalin in 1990 is Tjeerd de Graaf als co-ordinator betrokken geweest bij projecten betreffende de bestudering van bedreigde talen en de reconstructie van geluidsarchieven in de Russische Federatie. Voor dit werk verkreeg hij in 1998 een eredoctoraat van de Universiteit van Sint-Petersburg, waar hij enige malen als gasthoogleraar verbleef. 

dhr. Robert-Jan Makkinga (MA)

Robert-Jan Makkinga is een expert op het gebied van contemporaine Russische geschiedenis en politiek. Tijdens zijn studie heeft hij zich ook gespecialiseerd in het concept van de lerende organisatie en leergeschiedenissen. Op dit moment rondt hij de master International Political Economy af, toegespitst op monetair en financieel beleid van centrale banken en overheden. Hij is bij het Nederland-Rusland Centrum betrokken als business consultant, begeleidt en ondersteunt projecten, waaronder youth as a driver for museum

dhr. Ruben Mekkering (MA)

Ruben Mekkering heeft zich tijdens zijn studie gespecialiseerd in de werking van Russische propagandamodellen sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Als staflid was hij verantwoordelijk voor het uitbreiden van het zakelijke netwerk van het GIMOES, evenals het onderhouden van de sociale media en het organiseren van evenementen. Wilt u in contact komen met Ruben? Stel dan uw via via ons onderstaande contactformulier

Prof. dr. Emmanuel Waegemans

Emmanuel Waegemans is emeritus hoogleraar Slavistiek aan de KU Leuven, waar hij doceerde in Russische literatuur en cultuur. Hierin was hij uiterst succesvol. Zijn boek Geschiedenis van de Russische Literatuur wordt internationaal alom geprezen en is in vele talen gepubliceerd. Hij heeft vooral belangstelling voor de Russische cultuur van de 18de tot de 20ste eeuw en voor alles wat te maken heeft met Rusland en de Nederlanden, utopische literatuur en emigratie.

Prof. dr. Wim Coudenys

Wim Coudenys doceert Russische en Europese geschiedenis aan de KU Leuven, voorzitter van de Vereniging van Belgische Slavisten en lid van het Internationaal Slavistencomité.

Zijn onderzoek spitst zich toe op Belgisch-Russische relaties, de geschiedenis van de Russische emigratie en Russische historiografie. Centraal daarin staat de rol van netwerken en de circulatie van informatie over Rusland in West-Europa. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar domeinen/netwerken als religie, wetenschap en migratie. Zijn huidig onderzoek focust op de relatie tussen katholieken en orthodoxen in de Russische emigratie, en de verhouding tussen religieuze en nationale identiteiten daarin.

Tim van der Maarel (MA)

Tim van der Maarel werkt als organisatorisch adviseur bij het Ministerie van Financiën van Nederland. Eerder was hij werkzaam als programmamanager en teammanager bij een commercieel opleidingsbedrijf, als programmamedewerker bij een mensenrechten-NGO gericht op het OSCE-gebied, en als onderzoeksassistent aan de Universiteit van Oxford.

Prof. Katja Tolstaja

Katja Tolstaja (1970) vluchtte in 1990 met haar moeder en twee dochters vanuit de toenmalige Sovjet-Unie naar Nederland. Ze kwam in Kampen terecht. Daar studeerde ze theologie en promoveerde ze. Katja is hoogleraar en vice-decaan aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar ze de leerstoel ‘Theologie en Religie in Posttraumatische Samenlevingen’ bekleedt.

Dr. Sipke de Hoop

Sipke de Hoop is hoofddocent Eigentijdse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In samenwerking met onze uitgeverij publiceerde hij Severnoe Okno, contemporaine geschiedenissen van de Balkan en Rusland. Verder is hij projectleider van de Career Minor aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dr. Stefan van der Poel

Stefan van der Poel is universitair docent bij de vakgroep Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de Joodse en Midden-Europese geschiedenis. In 2004 promoveerde hij op Joodse stadjers. De joodse gemeenschap in de stad Groningen, 1796-1945.

Prof. Dr. Clemens Six

Dr. Clemens Six (1975) is an Associate Professor of Contemporary History at the University of Groningen, the Netherlands. He received his PhD at Vienna University in 2003 in South Asian economic and social history and worked several years in international development research before he re-joined academia as a historian.

Among other fields, his publications covered the role of religion in development cooperation and religious extremism and violence in a global comparative perspective. His current research interests include secularism in South and Southeast Asia, transnational anti-imperialism, and the global intellectual history of peace in the aftermath of the Second World War.

Publicaties geschreven
door onze stafleden

Amsterdam-Antwerpen, Atlas Contact, 2023, 254 p. Vert. uit het Frans door Hans E. van Riemsdijk. Als romanschrijver

Frankrijk, Duitsland of Amerika inruilen voor Rusland, omdat je het niet eens bent met de normen en

160.000 Russische burgers worden opgeroepen om in het leger te dienen. Volgens het Kremlin gaan ze niet

Onze partners

Samen delen we onze kennis